3D lézer-szkennelés – hazai áttörés a térbeli adatgyűjtésben

Az utóbbi időben a külföldi és hazai fórumokon gyakori témává vált a lézer-szkennelési technológia. Az érdeklődés nem alaptalan, hiszen ez a forradalmian új felmérési megoldás olyan óriási hatást gyakorolt a geodéziára, fotogrammetriára, térképészetre, ami talán csak a GPS alkalmazásával mérhető össze. A lézer-szkennelés szervesen beépült az említett szakterületekbe, de más tevékenységi szférákban is, mint például bányászat, építészet, műemlékvédelem, régészet, létesítménytechnika, stb., bámulatos eredményeket produkál.

A piLINE Számítástechnikai Kft. már több mint egy évtizede fejleszt országos kiterjedésű műszaki térinformatikai rendszereket. Tevékenységük, többek között, kiterjed nagyvállalati Web technológiára épülő alkalmazások fejlesztésére és üzemeltetésére, valamint műszaki állapot-felügyeleti rendszerek létrehozására. A profilból adódóan nyilvánvaló volt, hogy a lézer-szkennelési technológia alkalmazása az általuk fejlesztett termékek és szolgáltatások vonatkozásában egy minőségi ugrást képes biztosítani, és ezen túlmenően, mint gyökeresen új, precíziós adatforrás, széleskörű információtechnológiai lehetőségeket is kínál.  Mindezek alapján a piLINE Kft. elkötelezte magát a lézer-szkennelési technológiák mellet és jelenleg számos kapcsolódó szolgáltatást nyújt e téren.

LMS-Z420i – működési elv és specifikáció

A szkennelési munkákat az osztrák RIEGL cég legújabb fejlesztésű berendezésével, az LMS-Z420i típusú 3D lézer-szenzorral történnek. A hordozható műszer lehetővé teszi nagyfelbontású, széles látószögű szkennek megbízható és gyors felvételét még a „legproblémásabb” ipari vagy terepi körülmények között is.

A pozicionáló elektronika (1) nagysebességű szkennelésre és adatrögzítésre van optimalizálva. A lézersugár (2) függőleges eltérítését („line scan”) egy multitükrös poligon (3) biztosítja. A lézersugár vízszintes eltérítését („frame scan”) az optikai fej (4) vízszintes síkban történő elfordulása biztosítja. A szkennelési munkafolyamat irányítását és ellenőrzését egy szabványos noteszgépre (6) telepített szoftver - a RiSCAN PRO (7) vezérli. A rögzített információ (szkennelési tartomány, szög, intenzitás) LAN vagy Wireless csatolón (5) keresztül áramlik át a számítógépre, és térbeli pontfelhő-modell formájában archiválódik.

A szkenner lehetőségeit néhány technikai adattal szemléltetjük:

bullet

Mérési távolság: min. 2 m, max. 800 m

bullet

Mérési pontosság: ± 5 mm

bullet

Adatrögzítés: 12000 pont/mp

bullet

Lézersugár: közeli infravörös tartomány

bullet

Függőleges látószög:  0° - 80° , min. lépésköz 0.008°

bullet

Vízszintes látószög:  0° - 360° , min. lépésköz 0.01°

A LMS-Z420i jellegzetessége, hogy a szkenner el van látva egy professzionális, nagyfelbontású, cserélhető kamerával, így a lézer-szkenneléssel párhuzamosan az objektumról digitális képfelvételek is készülnek. A digitális képfelvételekből származó szín-információ rávetíthető a pontfelhőre, így a modell a pontos térbeli ábrázolás mellet fotorealisztikus hatással is rendelkezik, ami nélkülözhetetlen információ lehet a modell elemzése vagy további feldolgozása során.

Címszavakban néhány alkalmazási terület

bullet

Terep- és domborzati felmérés.

bullet

Építészet és létesítménytechnika – tervezés, kivitelezés ellenőrzése, homlokzat felmérés, kalibrálás, megvalósulási tervek módosítása a kivitelezés során, 3D nyilvántartás, megvalósulási dokumentáció pótlása, frissítése, létesítmény-monitoring az üzemeltetés során, javítási és felújítási tervek létrehozása, állapotrögzítés.

bullet

Vonalas létesítmények – autópályák, vasutak, villamos-, távközlési- és termékszállító hálózat nyomvonalainak, csomópontjainak, tartozékainak felmérése, nyilvántartása, állapot-felügyelete.

bullet

Bányászat – külszíni fejtések, bányaüregek modellezése, kitermelési kapacitások meghatározása, robbantási pontok kijelölése (a pontfelhő intenzitás- és színinformációja geológiai modellek létrehozását is lehetővé teszi).

bullet

Régészet – műemlékek, szobrok, régészeti leletek szkennelése, nyilvántartása, ásatási területek felmérése.

bullet

Látványtervek, virtuális modellek gyors készítése

bullet

Rendészet – helyszínelés, pillanatnyi múló állapot rögzítése, archiválása.