Építészet és létesítménytechnika

3D látványtervek készítése

A technológiának köszönhetően lehetőség nyílik az épületek külső és belső modelljének létrehozására, valamint ezek megjeleníthetőek egyetlen modellben, amely a térben bejárható. A mérésnél felvett fényképek segítségével fotorealisztikus ábrázolásra nyílik lehetőség. Az így megalkotott modellek döntések alapjaként, valamint prezentációs anyagként szolgálhatja vállalkozását.

Homlokzatok felmérése

A 3 dimenziós pontfelhő és a fényképek felhasználásával a hagyományos fotogrammetriai úton készített ortofotóknál jobb minőségű, úgynevezett true (valódi) ortofotók állíthatók elő. A valódi ortofotó képes kiküszöbölni az épületelemek láthatóságából adódó problémákat, így a kettős leképzés és a homlokzat síkjából kinyúló elemek által kitakart részek okozta problémák könnyűszerrel megoldhatók. Mindez a hagyományos ortofotó készítésénél rövidebb idő alatt, és költséghatékonyabb eljárással.

  

Szerkezeti deformációk vizsgálata

A felmérési módszer lehetővé teszi az eltérő időpontokban végrehajtott mérési eredmények összehasonlítását. Kimutathatóvá válnak az esetleges épületsüllyedések, vagy deformációk, melyek az idő múlásával felléptek. Az eltérések mértéke látványos színes diagrammokkal szemléltethetők. Az eltérésekből a felmerülő probléma okaira következtethetnek a szakemberek, úgymint megemelkedett talajvíz, hibás alapozás, stb.

  

Építkezés során szükséges dokumentumok módosítása, pótlása

 
bullet

Megvalósulási tervek létrehozása, módosítása

bullet

Javítási és felújítási tervek létrehozása

bullet

Állapotrögzítés

bullet

Stb.

3D nyilvántartások készítése

A technológia alkalmazásával a tárgyak a valós helyükön valós méretben grafikusan ábrázolhatók. Ezek segítségével nem jelent nehézséget eldönteni például, hogy egy gépet az épület mely részén helyezzük el, és az elhelyezéséhez szükséges-e módosításokat elvégezni az épületen, vagy a mozgatni kívánt tárgyon, hogy a megfelelő helyére kerülhessen. Az objektumokhoz adatbázis kapcsolat is létrehozható, így tárolhatók és gombnyomásra megjeleníthetők azok egyéb, leíró adataik.

  

Létesítmény-monitoring

Az üzemeltetés vagy építkezés menete felügyelhető és dokumentálható a különböző időpontokban elvégzett méréseknek köszönhetően. Ez alapján következtetések vonhatók le mind az építkezés ütemére, mind pedig az elvégzett munka minőségére.