Régészet

3D lézerszkenneres technológia régészeti hasznosítása

A régészeti kutatások és ásatások során a helyszín topográfiai felmérése geodéziai módszerekkel szinte mindennaposak. A 3 dimenziós lézerszkenneres felmérési technológia felhasználásával a felmérési idő jelentősen csökkenthető, míg a részletesség és a mérési pontosság számottevően megnő.

  

A felmérés az ábrán látható műszer segítségével történik akár több álláspontból is. A készülék tetején található fényképezőgép segítségével valósághű, színes terepmodell állítható elő. A műszer 360 fokos körképet képes készíteni, valamint tetszés szerint dönthető, így kiválóan alkalmas mennyezetek, kupolák, boltívek felmérésére is.

Példa - az Opet templom és környezetének 3dimenziós képe, Egyiptom:

A műszer rövid idő alatt több millió pont mérését végzi, lepásztázva lézersugárral a terepet, pontfelhőt előállítva. Mérést több álláspontból megismételve, majd az álláspontokat közös rendszerbe illesztve körbejárható modellt kaphatunk, melyben akár további távolságokat is meghatározhatunk. Az így létrehozott 3 dimenziós modellt geodéziai koordinátás pontokkal kiegészítve az országos koordináta rendszerbe illeszthetjük. A keletkezett pontfelhő a fényképek alapján színezhető és fotorealisztikus modellé alakítható át. Az utófeldolgozás később CAD rendszerek felhasználásával megoldható igény szerint. A pontfelhőből szintvonalas térkép, metszetek, különböző tetszőleges nézetű térképek állíthatóak elő, valamint háromszöghálós vagy simított felületeket is képezhetünk.

A feldolgozási folyamat menete:
bullet Helyszíni mérések a terepen több álláspontból
bullet Körpanorámás fényképek készítése
bullet Álláspontok egyesítése és színezése a fényképek alapján
bullet Utólagos modellezés és feldolgozás
bullet Országos koordináta rendszerekbe illesztés
bullet Adatbázis kapcsolat létrehozása – Komplex térinformatikai rendszer létrehozása
bullet Internetes megjelenítés és lekérdezési lehetőségek

        

A technológia használata lehetővé teszi az ásatások során, vagy építkezésekkor a felszínre bukkant leletek megtalálási helyének pontos és gyors rögzítését. Néhány leletet erről a helyről elmozdítanak, esetleg állapotának megőrzése céljából visszaássák. Ilyen esetekben is célra vezető lehet egy részletes felmérés készítése, mivel az utómunkálatok már irodai körülmények között is végezhetők.

A feldolgozott modelleket felhasználva későbbiekben komplex térinformatikai adatrendszereket alakíthatunk ki, már meglévő adatbázis felhasználásával, vagy új adatbázis létrehozásával is. Cégünk foglalkozik ezenkívül térinformatikai rendszerek internetes megjelenítésével is.

Homlokzat felmérés termékei:

bullet

Épület 3 dimenziós modellje, tetszőleges nézőpontból nézhető:

  

bullet

A homlokzat felmérése során előállítjuk az épület ortofotóját. Az ortofotó olyan fénykép ahol a vetítésekből adódó torzulások ki vannak küszöbölve. Méréseinkkel kiegészítve ennek eredménye egy torzulásmentes és mérhető fotótérkép. A lézerszkenneres technológia előnye a hagyományos fotogrammetriai technológiával szemben, hogy nincsenek kitakart részek és rövidebb idő alatt elkészíthető.

   Terep- és domborzati felmérés:

bullet A műszer körül egy álláspontból mintegy 800m sugarú körben nagy részletességgel mérhető fel a terep legapróbb egyenetlenségei is rövid időn belül.
bullet Akár a terepen elkészíthető a terület szintvonalas térképe:

 

Műemlékek, szobrok szkennelése:

Báthory István szobrának fényképe és a szkennelt pontfelhő képe:

  

Sebzett Hős szobor (BME Könyvtár) arcának 3D modellezése és a felület simítása:

       

Műemlékek, szobrok szkennelésével a jelenlegi állapotuk rögzíthető. A pontfelhőből egy háromszögháló alkotta modell, valamint simított felületek is készíthetőek. A szobrot határoló felület alapján adott anyagsűrűséggel számítva megbecsülhető a szobor tömege is.

A meglévő állapot felmérése és megőrzése rekonstrukciós feladatok esetén is fontos lehet.