Rendőrségi felhasználás

3D Lézerszkenneres technológia rendőrségi felhasználása

A baleseti és egyéb bűnügyi helyszínek felmérése gyakran rendkívül időigényes. A számítógépes szimulációknak köszönhetően eddig ismeretlen részletekre is fény derülhet. Ellentétben egy fényképezőgéppel a 3 dimenziós lézerszkenner alkalmazásával a helyszín legapróbb részletei is felmérésre kerülhetnek, színes fotorealisztikus környezetben. A kapott modell (pontfelhő) számítógépes környezetben körbejárható és a további elemzések már irodai körülmények között is elvégezhetőek. A berendezés alkalmas körpanorámás – azaz 360 fokos – felvételek készítésére is, rendkívül nagy pontossággal és részletességgel. A szkenner egy álláspontból akár 800 méter távolságig képes mérni másodpercenként akár 8-12 ezer pontot is, így nem feltétlenül szükséges a felmérendő területen tartózkodni. A létrehozott valóságnak megfelelő modellben tetszés szerinti pontok távolsága is mérhető, valamint egyéb CAD rendszerekbe is áthelyezhető.

Rendőrségi felhasználhatósági körök:

bullet

Autó vagy egyéb közlekedési balesetek helyszínének rögzítése


 
bullet

Járművek felmérése

bullet

Nagy kiterjedésű területek felmérése

  

bullet

Bűncselekmények nyomozási területének megőrzése és modellezése

bullet

Törvényszéki helyszínelés (A felvételeken könnyen azonosíthatóak a kisebb tárgyak és helyzetük rendkívül pontosan rögzíthető, majd elemezhető: Bűncselekmény szkennelt képe- 1 kép, Modellezet helyszín a szkennelésből - 2 kep)

  

bullet

Épületek külső és belső felmérése

Nemzetközi példa: 1997. augusztus 31-én történt Diana hercegnő és Dodi Al Fayed balesetének vizsgálatához szintén a lézeres technikát alkalmaztak, amelynek a segítségével 3 dimenziós számítógépes modellt hoztak létre. A baleset illetve annak körülményei pontosan rekonstruálható.

Mint a bemutatott illusztrációkon is jól látható a piLINE Kft. által nyújtott szolgáltatások optimális esetben akár új körülményekre is fényt deríthetnek, valamint megkönnyíthetik a rendőrségi munkálatokat. Cégünk igény szerint vállalkozik a felmerülő problémák megoldására.