Távvezeték feltérképezése

3D Lézerszkennelési technológia felhasználása a magasfeszültségű távvezetékek feltérképezésében

A geodézia fejlődésével előtérbe kerülnek új és korszerűbb módszerek. A piLINE Kft. gépészeti rendszerek 3D lézerszkenneres feltérképezése kapcsán a felmérési környezetben tapasztalta, a nagyfeszültségű és egyéb vezetékek leképezésének egyszerűségét. A beszkennelt területen már az alacsonyabb részletességű mérések esetében is jól láthatóak a vonalas létesítmények vezetékei, pl. nagyfeszültségű vezetékek és tartószerkezeteik, vasút elektromos hálózata, stb.

  

A 3D lézerszkenneres mérés előnyei a hagyományos geodéziai módszerekkel szemben:

 
bullet

Nem szükséges a vezeték közvetlen környezetében tartózkodni a mérések ideje alatt. A képeken látható vezetékektől a méréskor körülbelül 100 méterre tartózkodott a felmérő személy. A felvételek egy valós mérési helyszín távoli környezetében keletkeztek, így egy tényleges vezetékfelmérés esetén nagyobb részletesség és pontosság produkálható.

bullet

Mind a mérési módszer, mind a belőle készíthető modell térben körüljárható 3 dimenziós ábrázolást tesz lehetővé, tetszőleges nézetből szemlélhetőséget biztosítva.

bullet

A létrehozott modellben további elemzések hajthatóak végre

 

bullet

A műszer használatával a mérési idő jelentősen csökkenthető és a mérés további részletekkel gazdagítható.

bullet

Az állomány CAD rendszerekbe áthelyezhető, így a további modellezés vagy feldolgozás már tetszőleges környezetben folytatható.

bullet

Cégünk szolgáltatásai közé tartozik a mérések feldolgozása, a helyszín kívánság szerint generalizált modellezése, valamint évtizedes tapasztalattal rendelkezünk nyomvonalas létesítmények komplex térinformatikai rendszerének kialakításában és kezelésében, akár internetes lekérdezési környezetet is biztosítva.

bullet

Két eltérő időpont között lehetővé válik a vezetékek belógási állapotának összehasonlítása, távolságok lekérdezése és elemzések végzése.

bullet

A vezetékek Spline-görbés közelítése nagy pontosság elérését teszi lehetővé

A felsorolt példák csak illusztrációk a 3D lézerszkenner számtalan alkalmazási lehetőségből. A piLINE Kft. igény szerint vállalja a felmerülő problémák megoldását.